‘Op zoek naar evenwicht’, het eerste boek van bergbeklimmer Ronald Naar verscheen in 1981. De titel is nog nooit zo actueel geweest. Door de coronapandemie en de klimaatcrisis piept en kraakt onze maatschappij. Het oude vertrouwde evenwicht is verstoord. Om een nieuwe balans te vinden is een transitie nodig die grote impact gaat hebben. Duurzaamheid is onze zoektocht naar evenwicht.
Dat de wereld ingrijpend zal veranderen, daaraan hoef je niet meer te twijfelen
De vraag is: hoe gaan we daarop reageren?
Steken we na de coronapandemie massaal de kop in het zand?
Houden we uit angst voor verandering vast aan het oude normaal?
Of omarmen we de transitie en gaan we op zoek naar een nieuw evenwicht, op zoek naar antwoorden op de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd?
Tekst gaat door onder de video.
Op zoek naar evenwicht
Het boek ‘Klimmen, op zoek naar evenwicht‘ van Ronald Naar was voor mij de inspiratiebron. Op mijn twaalfde jaar las ik het helemaal stuk. Noordwanden beklimmen en expedities naar mysterieuze bergen in de Himalaya, dat wilde ik ook! Ik leerde Ronald later goed kennen en er waren plannen om samen expedities te ondernemen. Ronald kwam in 2011 om het leven op de Cho Oyu in de Himalaya.
Op zijn zevende jaar tijdens een vakantie in Zwitserland raakte Ronald gefascineerd door de bergen. Op indringende wijze doet hij in zijn boek verslag van zijn beklimmingen, en over zijn zoektocht naar evenwicht tussen het saaie leven met verplichtingen in Nederland en zijn risicovolle klimtochten in het hooggebergte. Het boek is als pocketversie nog steeds verkrijgbaar en een absolute aanrader voor wie van bergsportliteratuur houdt.
Nadenken over de wereld na de corona pandemie
De coronacrisis is nog niet voorbij of de volgende crisis dient zich al aan: de klimaatcrisis. Is er al ruimte om na te denken over de wereld na de coronapandemie? Komt het oude normaal nog wel terug? Er is sluimerende onvrede over het gegoochel met, en het tekort aan, vaccins. Over de inconsistenties van de coronamaatregelen. De uitzichtloosheid van de maatregelen leidde tot gewelddadige uitspattingen en plunderingen. Niemand hield voor mogelijk dat dit soort geweld in een welvarend en beschaafd land als Nederland mogelijk is. Toch gebeurde het.
Duurzaamheid is onze zoektocht naar een nieuw evenwicht
Wie Corona zat is kan zijn borst nat maken, de klimaatcrisis gaat nog veel meer impact hebben. De komende decennia zullen dieper liggende weeffouten in ‘het systeem’ zoals sociale ongelijkheid en het verschil tussen arm en rijk in de wereld worden uitvergroot. Ook worden de gevolgen van de ecologische plundering en klimaatverandering steeds meer voelbaar.
Ecologische plundering? Gebruik ik hier niet te zware woorden? Tegenwoordig kennen we de term Earth Overshoot Day. Earth Overshoot Day is de datum in een jaar waarop de mensheid alle natuurlijke grondstoffen heeft gebruikt die de aarde in dat jaar kan produceren. In 2020 viel die datum op 22 augustus. We hebben 1,6 aardes nodig om aan de jaarlijkse consumptiebehoefte te voldoen. Om een paar voorbeelden te noemen: overbevissing, verbruik grondstoffen, kappen van bossen en regenwoud en afname van biodiversiteit.
Als we niets veranderen zal dit komende decennia nieuwe crisis veroorzaken. De energietransitie en duurzaamheid zijn onze zoektocht naar een nieuw evenwicht.
Ben je als organisatie ook op zoek naar evenwicht? Kan ik je helpen om draagvlak te creëren voor de energietransitie en duurzaamheid?
Wil je meer weten over hoe jouw organisatie zelf kan bijdragen aan de klimaatdoelstellingen, duurzaamheid en de sustainable development goals van de UN? Ik geef presentaties en webinars over duurzaamheid en omgaan met verandering. De webinars geef ik vanuit onze eigen professionele green screen studio. Lees meer over mijn presentatie op expeditie door het klimaat
Bel 0622027021 of stuur een e-mail naar melvin@inspiratiespreker.nl