Naltar meer, Pakistan
Het meer van de zeven kleuren
Middenin de kale geërodeerde bergen van Noord-Pakistan ligt een verborgen vallei met verrassend vruchtbare alpenweiden, berken- en naaldbossen. Wie vanuit Gilgit door het kale woestijnlandschap naar Naltar reist wordt verrast door het groene landschap. Begin mei was deze vallei het doel van een driedaagse excursie voor diplomaten.
De Naltarvallei ligt op de grens van de Karakoram en de Hindukush. Vanuit Gilgit is het een paar uur reizen naar het plaatsje Naltar (3000 meter). Veel Pakistanen gaan erheen om aan de hitte van Gilgit te ontsnappen. De vallei is de perfecte uitvalsbasis voor een trektocht door het vruchtbare berglandschap. De groene weiden reiken tot 4600 meter hoogte. Daarboven torenen besneeuwde toppen waarvan er veel nog niet beklommen zijn.
De meren van de Naltarvallei staan bekend als Satrangi jheel, meren van de zeven kleuren. Google op ‘Naltar lake’ en je vindt prachtige foto’s van deze meren die in ieder jaargetijde een andere kleur lijken aan te nemen. Tijdens mijn bezoek in de zomer was het meer adembenemend mooi, het verhaal gaat dat de meren in de herfst betoverend zijn.
Wild people
De bergbevolking in de Naltar vallei bestaat uit gujars. Andere Pakistanen omschrijven gujars als ‘wild people’. Ik verbleef er twee maanden tijdens onze Shani expeditie. Wij hebben de ruige kant van de gujars leren kennen. We zijn beroofd, maar tegelijkertijd ook van hun gastvrijheid genoten. Dit deel van Pakistan is cultureel gezien ingewikkeld.
Wie slechts een paar dagen in de vallei verblijft hoeft zich hier niet door te laten weerhouden. Wie een expeditie of een langere trektocht plant, zou ik aanraden om zich goed voor te bereiden en een kampwachter of een gids mee te nemen die op de hoogte is van de lokale situatie.
Meer over onze avonturen in deze vallei lees je hier.