Bergbeklimmer Melvin Redeker
'De top is de ambitie,
de route de obsessie'
Melvin Redeker
Bergbeklimmer en avonturier
Melvin Redeker is een Nederlandse alpinist en expeditieleider. Op zijn veertiende jaar bedwong hij zijn eerste bergtoppen. Hij ontwikkelde zich tot een bergbeklimmer met een voorliefde voor de steilste bergwanden. Verticaal klimmen op de grens van zijn moed. Al meer dan 25 jaar leidt Melvin expedities met als doel grenzen te verkennen en te verleggen, van de oceaanbodem tot de steilste toppen van de Himalaya.
Anders naar de wereld kijken
Melvin en zijn team onderneemt baanbrekende beklimmingen en expedities via nieuwe technische routes die nooit eerder door een mens zijn begaan in de Alpen, Karakoram en de Himalaya. Met zijn touwgenoot een sneeuwstorm uitzitten op een smalle bivakrichel in de Himalaya? Overnachten in het verticale met de benen bungelend boven de afgrond? Met het team leven in isolatie zonder contact met de buitenwereld? Melvin heeft er ervaring mee.
Ver weg van de bewoonde wereld, in de ijle lucht van het hooggebergte, daar leven Melvin en zijn team op de dunne lijn tussen veiligheid en succes. Geen plek om te teren op successen uit het verleden. Iedere expeditie moet top voorbereid zijn. Melvin komt thuis met inzichten, die het perspectief op normale dagelijkse zaken verandert. Met zijn expedities, levenservaring en verhalen inspireert Melvin je anders naar de wereld te kijken en het beste uit jezelf te halen.
Spreker
Melvin heeft meer dan 15 jaar ervaring als spreker. Van kleine groepen tot zalen met 1500 toehoorders, van managementboard tot medewerkers. Hij deelt zijn beste expeditieverhalen en belangrijke lessen die iedereen kan toepassen in zijn zakelijke en persoonlijke leven. Met boeiende inzichten waar iedereen direct mee aan de slag kan. Over de kracht van samenwerken, doorzettingsvermogen, veerkracht, verandering en het creëren van vertrouwen.
- 15 jaar ervaring als professioneel spreker
- Publiek van 10 tot 1500 personen
- 25+ jaar ervaring als expeditieleider
- Opende nieuwe routes naar toppen in de Alpen, Karakoram en de Himalaya
Waar het
begonnen is
Als 14-jarig jochie kreeg Melvin van zijn ouders een cursus bergbeklimmen kado.
Melvin ontwikkelde zich tot een Alpinist die zich wilde meten met de grootste en steilste bergwanden uit de Alpen. Dat ging gepaard met pieken en dalen. In zijn ‘sturm und drang’ periode is Melvin een paar keer door de bergreddingsdienst uit zijn benarde situatie gered. Om zijn ouders en familie te kunnen laten zien wat hij meemaakte in het hooggebergte, begon Melvin zich op 16-jarige leeftijd te bekwamen in fotografie.
Bergbeklimmer
Melvin houdt er niet van om aan te sluiten in de file. Hij beklimt toppen die zelden of nooit door een mens zijn begaan. Het liefst via de verticale bergwand.
De top is de ambitie, de route de obsessie – Alex MacIntyre
De manier waarop je de top beklimt is net zo belangrijk als de top zelf. Meer uitleg over Melvins expeditie filosofie vind je op de expeditie pagina.
Expedities van -60 tot +7000 meter
Melvin is één van de weinigen die zowel expedities onderneemt naar de toppen van de Himalaya, als duikexploraties in de diepe oceaan. Expedities van -60 tot +7000 meter. Zeventig procent van de aarde is zee. Ruim negentig procent daarvan is nooit door mensenogen gezien. Terra Incognita. Voor Melvin de aanleiding om juist daar op ontdekking te gaan.
Op zijn missie om de oceanen te verkennen duikt Melvin in de ijskoude en stormachtige wateren van de oceaan op zoek naar de laatste hotspots van biodiversiteit. Als technisch duiker onderneemt hij exploraties naar verborgen koralen op 60 meter diepte. Hij duikt oog in oog met orka’s en werkt samen met onderzoekers om de mysteries van de laatste wilde plekken op onze planeet te ontrafelen. Naar aanleiding van zijn duik met jagende killer whales in de Noordzee was Melvin te gast bij RTL Late Night.
Melvins betrokkenheid bij duurzaamheid en MVO
Melvins expedities vinden plaats op de grens van de natuur. Daar werd hij al vroeg geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering, smeltende gletsjers, plastic soep en afnemende biodiversiteit. Dat inspireerde hem om met zijn expedities en expeditie-ervaringen bij te dragen aan bewustwording en oplossingen. Daarvoor richtte hij zijn eigen stichting op, was hij bestuurslid van de icewhale foundation en had hij zijn eigen theatershow ‘de Roep van de Orka’. Meer daarover lees je hieronder.
Wat doet
Melvin nog meer?
01.
Luxe bergsportfotoboek: Ooghoogte
Fotografie van zeeniveau tot achtduizend meter. Het adembenemende hooggebergte, het gevecht tussen de bergbeklimmer en de natuur en de vriendschap tussen de klimmers wiens leven van elkaar afhangt. Een persoonlijk boek met bekroonde fotografie. Ook uitgegeven in het Engels onder de titel ‘Vertical Vision’.
02.
Melvins stichting
Melvin is oprichter van Stichting In de Noordzee. Met de gastles ‘Een schone zee begint bij een schoon schoolplein’ werden al meer dan 28.000 basisschoolkinderen bereikt.
03.
Theatertour
In de theatershow De Roep van de Orka neemt Melvin zijn bezoekers mee op reis onder de golven. De mooiste avonturen van zes jaar zee expedities en onderwater exploraties. In 2019 waren er acht uitverkochte shows. Het vervolg met 25 theatershows door heel Nederland kon door de Corona-pandemie helaas niet doorgaan.
04.
Fotograaf onder extreme omstandigheden
Als Melvin op expeditie gaat is zijn camera nooit ver weg. Melvin heeft zich ook bekwaamd in het maken van film. Zowel zijn foto’s als filmbeelden worden wereldwijd gepubliceerd in gedrukte media en documentaires. Melvin won diverse internationale prijzen met zijn fotografie.
05.
Bestuurslid Icewhale Foundation
Melvin was bestuurslid en potentieel expeditielid van de Icewhale Foundation. De Icewhale Foundation stelde zich tot doel om wetenschappelijke onderzoeksexpedities te organiseren in de poolwinter. Onderzoek naar klimaat, biodiversiteit, vervuiling en de IJswalvis.
Onderzoek op zee is extreem duur. Voor de eerste expeditie was ruim 10 miljoen nodig en daarvoor hebben we niet voldoende financiële middelen kunnen vinden.
06.
Reddingsactie dolfijn Amsterdam
In het voorjaar van 2020 werden Melvin en Fiona gevraagd door SOS Dolfijn om te helpen bij de reddingsactie van de dolfijn die rondzwom in de haven van Amsterdam. “Onze rol was het meelokken van de dolfijn door de sluis terug naar zee.” Op de foto springt tuimelaar Zafar naast de boot van Melvin en Fiona. De foto haalde de landelijke media.
Foto: Wouter Jan Strietman.