Boeddha’s licht
Bijna op de top. Mijn hoofd zit diep verstopt in mijn capuchon. Blik naar beneden gericht, gefocust op de volgende stap. De eerste heldere zonnestralen van de vroege ochtend reiken over de horizon. Als ik opkijk sta ik oog in oog met mijn eigen schaduw. Geprojecteerd op een wolk met het heldere licht van een prachtige regenboog er omheen. Mijn adem stokt. Twintig jaar ga ik naar de bergen… dit heb ik nog nooit gezien.
Dit zeldzame natuurverschijnsel, het Brocken spectrum, is genoemd naar de berg Brocken in het Duitse Harzgebergte. Brocken spectrums worden hier vaker waargenomen. Lange tijd was het verschijnsel een optisch raadsel tot het werd verklaard met behulp van de verstrooiingstheorie. Het Brocken spectrum ontstaat door een combinatie van buiging, breking en weerkaatsing van het licht. De regenboog om je eigen schaduw, zo mooi als op deze foto, is uiterst zeldzaam. Ontmoetingen met het Brocken spectrum werden vroeger vaak geïnterpreteerd als een teken van God. Tibetanen noemen het Boeddha’s licht.
Met verwondering blijf ik staren naar die prachtige lichtkrans die mijn schaduw omhult. Maar even onverwacht als hij verscheen dooft hij langzaam uit. Ik blijf nog even wachten… Misschien volgt er nog iets? De wolk waarop hij werd geprojecteerd lost langzaam op. Ik vervolg mijn weg en maak de laatste passen naar de top…
– Melvin –
De schaduw van de fotograaf en bergbeklimmer geprojecteerd op een wolk. Dit natuurverschijnsel staat bekend als het Brocken spectrum of een Halo. Zo’n heldere als deze is zeer zeldzaam. De foto is genomen onder de top van de Ortler (3905 m).