Top als troostprijs
Bhrigupanth expeditie
Bhrigupanth expeditie
Top als troostprijs
Het hoofddoel van de expeditie was de noordoostpijler van Thalay Sagar (6904m), die bekend staat als de Walkerpijler van de Himalaya. Die vergelijking gaat niet helemaal op, want deze pijler ligt in de Himalaya en is een tiental keer geprobeerd, maar uiteindelijk nog maar 2 keer beklommen! Alsof dat nog niet genoeg was hadden Andreas, Mike, Cas, en Melvin Redeker zich tot doel gesteld om de route volledig in Alpiene stijl te beklimmen.
Thalay Sagar
De aanloop naar de route is lang en zwaar en vergt de beklimming van een ruim 400 meter lang couloir om aan de voet van de pijler te komen. Dat is een beklimming op zichzelf. De pijler begint op 6000 meter hoogte en bestaat uit zesde graads graniet. Vlak onder de top, op 6700 meter bevindt zich een licht overhangende offwidth in metamorf gesteente…. Het was in Nederland al wel duidelijk dat het doel ambitieus was gekozen.
Het team strandde bij temperaturen van -20/ -25 graden Celsius op 6000 meter hoogte. Het rotsklimmen moet dan nog beginnen. Uiteindelijk deed het team een poging op de route die ze twee jaar later wel zouden beklimmen. Maar bij dit soort extreme temperaturen was het team kansloos. Het lukte maar net om de kwetsbare tenen en vingers boven het vriespunt te houden.
Bhrigupanth als troostprijs
Als troostprijs beklom het team alsnog de Bhrigupanth (6772m) in een gierende storm. Dat ze dit als troostprijs beschouwden zegt meer over het superambitieuze hoofddoel van de expeditie dan over de Bhrigupanth zelf. Het was nog steeds een prachtige beklimming – helemaal niet makkelijk – die in Alpiene stijl werd uitgevoerd. De top was messcherp en het stormde hard. Als we op de top hadden willen staan waren we er onherroepelijk vanaf geblazen. We zitten geknield op de top en klampen ons vast aan het ijs.
Terugblik
Alles bij elkaar was het een leerzame expeditie. Deze ervaringen leidden uiteindelijk tot het succes op de Thalay Sagar in 2003.