Over dromen, risico’s en veiligheid
Orka’s staan bekend als meedogenloze roofdieren. Ze spelen met hun prooi. Zwiepen vogels en zeehonden met hun krachtige staart door de lucht. Wij zien regelmatig orka’s tijdens onze Noordzee exploratie 2016. De killer whales maakten hun reputatie volledig waar. In de video hieronder zie je hoe ze een vogel door de lucht smijten. Wij keken ademloos toe. Vanaf onze boot wel te verstaan. Het is mijn droom om ze onder water de fotograferen en te filmen. Orka’s: durf ik met ze in het water?
Dromen, durven, doen
Al jaren droom ik ervan orka’s onder water vast te leggen. Het was mijn motivatie te leren duiken en mezelf te bekwamen in onderwaterfotografie. al jaren ben ik met de voorbereidingen bezig. De onderwaterwereld en de diepe zee fascineert me. Het is ongerepte oernatuur, net als het hooggebergte. Zeventig procent van onze aarde bestaat uit zee. Meer dan negentig procent daarvan is nog niet geëxploreerd. Het is terra incognita.
Risico en veiligheid
De zee is moeilijk te bestuderen. De onderwaterwereld is een mensonvriendelijke omgeving. Het menselijk lichaam kan niet tegen de druk van grote diepte. Een materiaaldefect van je duikuitrusting is eigenlijk altijd een noodsituatie, we kunnen nu eenmaal geen zeewater ademen.
Op grote diepte onder druk wordt zelfs het zuurstof dat we ademen giftig. Het zoute water vreet je materiaal aan en moet rigoureus onderhouden en geïnspecteerd worden. Hier in het noorden van de Noordzee komen daar extra uitdagingen bij. De stroming is zeer sterk en onvoorspelbaar. Soms stroomt het water verticaal en kan je in mum van tijd meegetrokken worden de diepte in. Of omgekeerd, de stroming duwt je te snel naar de oppervlakte waardoor je decompressieziekte oploopt. Dit zijn risico’s waar je als duiker moet op voorbereid moet zijn.
Waarom risico nemen?
Waarom ga je dan, hoor ik je denken? Het is dat onbekende, rauwe wat me trekt. Net zoals het beklimmen van de Himalayatop die nog nooit eerder is beklommen. Als je gelukkiger thuis komt dan je bent vertrokken, dan is de balans positief en zijn de risico’s het waard. Hetzelfde geldt voor duiken. Als ik met een grijs van oor tot oor aan de oppervlakte kom, weet ik dat ik me verheug op de volgende duik. Naar het onbekende.
Ga ik duiken met deze orka’s?
Wilde orka’s brengen 95 procent van hun tijd onder water door. Wat wij te zien krijgen is altijd die foto van die rugvin. Hun leven speelt zich af buiten ons zicht. Orka’s zijn intelligente dieren die leven in complexe sociale structuren. Ze zijn altijd in beweging. Op jacht, aan het zwemmen of spelen. Ik droom ervan om deze dieren op de foto en film vast te leggen onder water. In hun natuurlijke omgeving als ze aan het jagen zijn of aan het spelen. In de Noordzee. Omdat de Noordzee een belangrijk voedselgebied is voor orka’s. En vrijwel niemand weet dat. Foto’s van orka’s in hun natuurlijke leefomgeving onder water kunnen de perceptie van mensen over de Noordzee veranderen.
Go or no go?
Het is wikken en wegen.
Wat is het risico?
Wat levert het op?
Waar doe ik het voor?
We hebben het gedrag van de orka’s bestudeerd. Ik denk dat het kan. Maar ze zijn groot, heel groot. Met hun acht meter lengte groter dan onze boot. Ik slaap er nog een nachtje over!
Melvin