Training reddingstechnieken en test met duik-marifoon voor veiligheid op zee
Duiken in zee is niet zonder risico. Om de risico’s tot een minimum te beperken werkte ik mee aan een oefening met de KNRM. Er werden verschillende reddingsscenario’s getraind voor het opsporen en redden van duikers op zee. Ook werd nieuwe apparatuur getest die problemen voor duikers op zee kan voorkomen en levens kan redden.
Een van de specifieke risico’s voor duikers op de Noordzee is de stroming. Duikers drijven te ver af van de boot. In de praktijk komt het regelmatig voor dat duikers de boot wel kunnen zien, de schippers en bemanning kunnen de duikers onmogelijk herkennen in een deinende zee. Zo raken duikers zoek. Om dit probleem voor te zijn hebben we met een groepje Noordzee duikers speciale marifoons aangeschaft die tot 60 meter diepte waterdicht zijn. Deze worden in Nederland nog nauwelijks gebruikt. Een fantastisch stukje techniek waarmee je als duiker aan de oppervlakte kunt communiceren met de boot (ook als deze uit het zicht is) en waarmee je een noodsignaal kunt uitzenden dat je leven kan redden als het erop aan komt. Maar werkt het ook? Wat is het bereik van zo’n marifoon? Dat wilden wij en de KNRM graag testen.
De oefening
Twee geroepen duikers werden gedropt op open zee. De KNRM vaarde weg tot ze ons niet meer konden bereiken. Wij testten het bereik van onze lifeline marifoons door de KNRM-boot op verschillende afstanden aan te roepen. De test gaf een genuanceerd beeld.
Positief:
- Duikers waren tot op 3 mijl goed uit te peilen door een boot die hiervoor uitgerust is. Als je gezocht wordt, dan word je gevonden.
- Radiocontact met de KNRM was op 3 mijl prima te doen.
Lessons learned:
- Zorg dat je de radio leegschudt voordat je erin praat. Water op de microfoon verhindert de communicatie.
- In noodsituaties gebruik je kanaal 16, met deze oefening kozen we kanaal 11 als chatkanaal. Dat was geen handige keuze. Kanaal 11 is het communicatiekanaal voor havens. Kies een kanaal waarop niet de hele Rotterdamse haven zit als iemand je probeert uit te peilen. Kanaal 88 voor tijdelijke maritieme evenementen is een betere keuze.
- Uitpeilen is beter te doen dan het doorgeven van een gps-coördinaat, dat maakt het wel lastiger om gevonden te worden door een boot die geen peilapparatuur heeft. Het is wel heel makkelijk om een boot die naar jou op zoek is bij te sturen zodra je hem in het zicht hebt.
- Communicatie tussen duikers die ronddobberen aan de oppervlakte is kansloos, zelfs bij 50 centimeter golfslag kregen we nauwelijks contact tussen twee groepen duikers die een halve mijl uit elkaar lagen. Ik denk dat we dit deel van de oefening nogmaals moeten doen met extra aandacht voor het marifoongebruik (geen handschoenen aan, geen water op microfoon). Ook is het interessant om te weten op welke afstand de marifoons in deze situatie wel bereik hebben.
- Knopjes bedienen met dikke neopreen handschoenen is niet te doen. Als het er echt om gaat, gaan mijn handschoenen uit.
Conclusie:
De uitkomst van de test was dat geen van de duikers nog zonder deze lifeline marifoons op zee wil duiken. Het verhoogt de veiligheid. Daarnaast werden er nog diverse scenario’s geoefend door de KNRM hoe ze een duiker aan boord kunnen halen. Bij de evaluatie gaf zowel de KNRM als de duikers aan dat de oefening zeer waardevol was. Bekijk de video’s voor een verslag.
Bij deze wil ik de KNRM station Katwijk aan Zee hartelijk bedanken voor de mogelijkheid van deze oefening.
Geteste apparatuur: de nautilus lifeline marine rescue radio.