Op zoek naar de orka's van de Noordzee
Op zoek naar de orka's van de Noordzee
Melvin hoorde van makreelvissers dat ze ieder jaar orka’s in de Noordzee zien. Hij monsterde aan bij een Schotse vissersboot, de onstuimige Noordzee op.
Mijn ogen en gezichtsuitdrukking moet er een zijn geweest van ongeloof toen de vissers mij vertelden dat ze ieder jaar orka’s in de Noordzee zien. Misschien dat ik juist daarom een uitnodiging kreeg om maar eens op te stappen. Dat heb ik geweten!
Onstuimige Noordzee
Regen, storm en hoge golven. Ook tijdens windkracht 8 wordt er gewoon gevist. Voor een bergbeklimmer zonder zeebenen was het een pittige tocht.
De orka’s
Makreel etende orka’s zwemmen jaarlijks de Noordzee in vanuit de Atlantische oceaan. Ze volgen vissersboten op een grote afstand. Op het moment dat de vissers de netten inhalen zwemmen de orka’s naar de boten en eten daar de vissen die uit de netten vallen. Er zijn schattingen dat het mogelijk om honderden orka’s gaat. Een onbekend fenomeen. Alleen makreelvissers zien deze orka’s. Dit is een groep orka’s die de migratie van de makreel volgt. De orka’s blijven op volle zee en komen – voor zover bekend – niet langs de kust. Daarom zijn deze orka’s moeilijk te bestuderen. De enige wetenschapper waarvan wij weten dat deze aan boord van een visserschip is gestapt, werd al snel zeeziek.
Noordzee, uniek ecosysteem
Die Noordzee kennen wij als Nederlanders als die grijze grauwe zee. In werkelijkheid is de Noordzee een uniek ecosysteem. De noordelijke Noordzee is een belangrijk voedselgebied voor orka’s. Helaas is door industrie en overbevissing veel van de biodiversiteit in de Noordzee verloren gegaan.
Inspiratie voor nieuwe expedities
Deze expeditie opende mijn ogen en vormde de inspiratie voor een aantal expedities die ik in de daaropvolgende jaren zou ondernemen. Op zoek naar de laatste hotspots van biodiversiteit in de Noordzee. Als eerste oog in oog met orka’s onderwater in de Noordzee. Voor mij persoonlijk had deze orka expeditie veel impact. Ik ben mezelf gaan omscholen van bergbeklimmer naar duiker. Dat was een pittige opgave voor een klimmer zonder zeebenen en alleen maar zwemdiploma A. Dit traject was een ontdekkingstocht en een expeditie persoonlijke ontwikkeling. Veel van mijn bergbeklimmers skills zijn nutteloos voor een duiker. Inmiddels duik ik tot dieptes van 60 meter met trimix ademgassen en een rebreather (technisch duiken).